צבעים בצילום/גילה אזולאי

הצבעים הם עולם שלם והם בעצם המרכיבים שיאפיינו את החלל לפי הדמיון והקו של המעצב ובהתאם לאופי המשפחה שתאכלס את החלל.
רגע לפני שנמשיך, קצת על הצבעים בצילום:
האור הלבן מורכב מיחס בין שלושה צבעים: אדום, ירוק וכחול – אתם מכירים אותו באותיות RGB.  כל צבע מפיק אור המאופיין בגוונים שונים המושפעים מסוג התאורה הקיימת בחלל, אם זו תאורה סביבתית שהיא בעצם הנורות, תאורת יום = תאורת שמש או תאורה מלאכותית = פלאשים.

כל צבע מורכב משלושה יסודות: גוון, רוויה וערך.

הגוון הוא בעצם שכבה מתוך הצבע, והתגובה הראשונית שלנו לתמונה נובעת מהגוונים הנשקפים בה.
הרוויה
היא התחושה שאנחנו מקבלים מהצבע, כיצד הוא בא לידי ביטוי אם התמונה מודפסת או על המסך, כלומר הצבעים יכולים ליצור נראות עדינה של צבעי פסטל ואז זה אומר רוויה נמוכה, או שהצבעים ייראו עוצמתיים/מודגשים ואז הרוויה תהיה גבוהה.
הערך בכל צבע קיימים ערכים שונים של בהירות וכהות והם משפיעים על הגוון שמתקבל בצילום. הערך נע בין 0 – 10, כאשר ה 0 הוא השחור וה 10 הוא הלבן ובינהם תשעה גווני אפור. אז אם אנחנו מציינים ערך 2 הגוון יהיה ככה יותר.

צבעים בצילום ועריכה

חשוב לדעת שלא משנה כמה התמונה נראית יופי, העריכה היא חובה, העריכה משולה לטעמים בבישול, לכל יד יש את הטעם שלה, ואתם צריכים לבחור את הטעם המועדף עליכם. אך יחד עם זאת, הצלם צריך לשמור על נראות המתאימה לעיצוב, נניח שבחרתם גוונים חמים שיוצרים אווירה של חמימות בחלל, הצלם צריך לשמור על הקונספט, כלומר אני אדגום ללבן אבל עדיין אוסיף חמימות למראה הכללי של התמונה. או אם למשל עיצבתם בגוונים ניטרליים כמו שחור ולבן, רצוי שהמראה של התמונה יהיה נקי, לבן בוהק.
יש כמובן מעצבים שמעדיפים מראה נקי גם בעיצוב של גוונים חמים, אבל אז צריך להגביר את הרוויה בתמונה – כלומר הצבעים יהיו יותר מודגשים, או ההפך.

גילה אזולאי צלמת
בתמונה פה הרוויה נמוכה, שמרנו על רכות בתמונה. עיצוב: לאה פאר

כל זאת ניתן לעשות באמצעות האיזון הלבן, מהו?

כל מקור אור מקרין צבע של אור שונה ומשפיע באופן ישיר על צבעוניות התמונה. צבעו של האור המופק מהשמש ברוב שעות היום הוא אור לבן לעומת צבעו החם של האור המופק מנורת הטונגסטן (צהוב) או מנורת הפלורוסנט (ירוק). העין האנושית עושה איזון לבן באופן אוטומטי כך שאנחנו תמיד נראה את צבעו של האור כ-לבן אך במצלמה העניין שונה.
סינון צבע מסוים מתבצע ע”י כך שאנו מוסיפים את הצבע הנגדי. לדוגמא: אם אנחנו מצלמים בתאורה חמה מאוד שמקרינה אור צהוב אנו נצטרך לאזן אותה ע”י הוספת הצבע הכחול שהוא צבע נגדי לצהוב. זה אולי נשמע לכם מסובך אבל בעידן הדיגיטלי יצרני המצלמות נתנו לנו דרך פשוטה מאוד לעשות את זה ע”י פרמטר שנקרא White Balance שכל תפקידו הוא לאזן את צבע מקור האור ללבן כך שלא תהיה לו השפעה צבעונית על הנושא ושהצבעים יתקבלו כפי שאנו רואים אותם במציאות.

גילה אזולאי צלמת
בתמונה פה האיזון הלבן נוטה יותר למראה קר מאשר חם בגלל החלל הלבן. עיצוב: מרב אוחנה

פסיכולוגיית הצבעים
צבעים חמים – אדום, כתום וצהוב
צבעים קרים – ירוק, כחול וסגול
צבעים ניטרליים – אפור, שחור ולבן / חום, בג' וכרם

העיקרון הבסיסי של צילום חוזר על עצמו בכל נושא והוא האור/תאורה בלעדיו אין צילום!
לכן לתאורה שונה ישנה השפעה שונה על הנראות של הצבעים, לדודמא:

  1. לאור שמש הנכנס בחלון החלל יש נוכל לראות את השפעת הכחול על הקיר, אם יש עלים ירוקים נוכל לראות השפעה של הירוק, כי השמש עוברת דרכם ושולחת ומאירה את החלל בגוונים אלו.
  2. אם נצלם עם תאורת להט שזו המנורה הישנה, נקבל גוונים של אדום וכחול חלש
  3. תאורת פלורסנט תיצור מראה ירוק.
גילה אזולאי צלמת
בתמונה פה ישנה השפעה ל הירוק על הפרקט מצד שמאל. עיצוב: נתלי וקס


הידעתם? גברים ונשים רואים צבעים בצורה שונה.
כאמור הגוונים הם שכבה של הצבע, לדוגמא בצבע האדום ישנם שלושה גוונים: דובדבן, צינמון ויין, אישה תוכל לקרוא לכל גוון בשמו, גבר פשוט יקרא לכולם אדום 😊

יחסים בין הצבעים בגלגל

צבעים הרמוניים – צבעים קרובים בגלגל הצבעים
צבעים מנוגדים – צבעים המופרדים בגלגל ע"י צבעים אחרים, לדוגמא, כחול וצהוב
צבעים משלימים – צבעים הנמצאים אחד מול השני בגלגל, לדוגמא אדום וירוק

נבחן את הנושא בצילום:
בעצם הכל יכול להיות נהדר בצילום של תמונת מרחב, בה יש לנו פריים גדול ומכיל גוונים שונים שהם לרוב הרמוניים או משלימים. אבל אם אנחנו מצלמים תמונת תקריב שבדרך כלל אנחנו מתמקדים בנושא מסוים, יש מקום למשחק של צבעים מנוגדים על מנת להבליט את הנושא.

גילה אזולאי צלמת
כפי שאתם רואים, בעיצוב יש גם צבעים משלימים וגם מנוגדים. עיצוב: ציפורה סלנר