אור וצל בצילום עיצוב פנים/גילה אזולאי

כשאתם שומעים את המונח אור וצל בצילום חללים אתם בטח חושבים, מה אני צריך צל בתמונה שלי, אנחנו רוצים תמונה נקייה, שהריהוט ייראה כפי שהוא בלי צללים נלווים אליו. במקרים מסוימים מסכימה איתכם לגמרי, אבל בואו נבין רגע את הביטוי.

כיצד נוצרת תופעת הצל – נמחיש את זה באמצעות שימוש בפלאש, נניח שאני רוצה לצלם פריט קטן בתוך החלל היושב על השידה, בכדי להאיר אותו נכון, אני אכוון את הפלאש לרקע לבן, קיר או מטריה, מהם יחזור האור ויפגע בעצם, ברגע שהפלאש לא ממוקם נכון, נראה צללית של העצם על הקיר, ואזור כהה מצדו של הפריט הוא בעצם הצל. כלומר, יש הבדל בין צללית לבין צל.

בתמונה אנחנו רואים צללית של מראת החלון, הפלאש לא כוון בכדי שכן נוכל לראות אותה, צולם עבור המעצבת נתלי וקס

במקרה כזה בעיניי, הצללית יכולה להיות תוספת נחמדה ומוסיפת עניין לפריים הסופי, תלוי לאיזו מטרה מצלמים, העניין הוא שבצילומי עיצוב פנים ההתמקדות הראשית היא בריהוט ובעיצוב הקירות, כלומר הפריים הרחב. אז אם נסתכל על צילום של ריהוט ונראה צל או צללית שלו נזרקים על הקיר או על הרצפה, זה יהיה פחות יפה. בכדי למנוע זאת יש לכוון את הפלאש בצורה נכונה ככה שהאור שיפול על אזור פינת האוכל יהיה אחיד ואז הוא יבטל את הצללים. במקרה כזה התמונה אולי תצא טיפה שטוחה, אבל בכדי לתת עומק מצלמים מזווית נכונה.

גילה אזולאי - צלמת
שימו לב על הצלליות הנופלות על הקיר בתמונה הימנית בניגוד לשמאלית, צולם עבור ההנדסאית רוניה צוויבל

אז אולי פינת אוכל או שידה, ספה וכדומה שהם חפצים גדולים לא ייראו יפה כשהצללית שלהם נלווית אליהם, אבל יש פריטים אחרים בחלל שיכולים ליצור צללית או השתקפות שיוסיפו עניין ועומק לפריים, ניקח כדוגמא צילום של נברשת מעניינת שדווקא נרצה שהצורות שלה ישתקפו בתקרה, או לדוגמא אם יש משרביה בחלל, אין ספק שנרצה לראות את הצורות שלה משתקפות על הרצפה/התקרה/הרהיטים.

דוגמא מדויקת לאיך שצל יוצר עומק לתמונה ומוסיף עניין, צולם עבור האדריכל דן תורג'מן

אז למדנו שהצל בעיקרון יוצר עומק לתמונה ומוסיף עניין, ולמדנו שמקור האור שחוזר הוא שיוצר את הצל. כפי שאנחנו יודעים בצילום חללים יש שלושה סוגי תאורה שמשפיעים על התוצאה, אור השמש/טבעי, אור סביבתי/הנורות ואור מאכלותי שהוא הפלאש.
מה מבין האורות יוצר את הצללים ומה מבטל אותם?
אור השמש החודר מבעד חלון עם תריסים יוצר פסים, אם החלון ללא תריסים נראה פסים רחבים על רצפת החלל, כי אין מה שיחסום אותה והיא פשוט שוטפת את האזור. כמו גם דרך פרגולה בחוץ, הצללים שיתקבלו הם הצורות של הפרגולה. ואת הצללים של השמש קשה לבטל וגם לא מומלץ.
תאורת הנורות יוצרת בדרך כלל צללים על הקיר, אם היא נופלת מהתקרה ובעלת צורות מעניינות, אפשר להשאיר זאת כך. לעומת  זאת, אם בית הנורה הוא שטוח ולא נופל מן התקרה, נראה צל שמתלווה אליו מהצד, במקרה כזה מאוד כדאי לבטל. אים מבטלים? באמצעות פלאש – כפי שהזכרתי מכוונים אותו נכון ממשטח לבן שיחזיר אור אחיד אליו.

מה קורה אם אנחנו מצלמים באור יום שהוא מעונן, או שסוגרים את החלון עם וילון אוטם? נהייה יצירתיים ונשתמש בפלאש כשמש, אבל שוב, רק במידה ויש לנו חפצים מעניינים שיוכלו להטיל צל יפה ונזכור שהם אמורים ליצור עומק לפריים.

אז זהו, עכשיו אנחנו מבינים קצת יותר בנושא אור וצל בצילום חללים, מקווה שנהניתם.

 

 

גילה אזולאי - צלמת
שימו לה על הצללית בתקרה, היא נוצרה מהארת משרביה באמצעות פלאש, וגם על הספה ניתן לראות קצת מהצל שלה, צולם עבור הנדסאית רוניה צוויבל

אודות גילה אזולאי

צלמת המתמחה בצילום עבור בעלי עסקים, כגון: צילום אדריכלות ועיצוב פנים, צילום תדמית, צילום סרטי תדמית.